Wednesday, January 27, 2010

Over Draft dengan ASB

Bagaimana nak buat Over Draft. Ramai yang telah tahu dan masih ramai yang belum tahu dan ingin tahu. Sedia maklum bahawa Over Draft atau singkatannya OD adalah pinjaman bercagar yang ditawarkan oleh pihak bank. Diantara bank yang menawarkan OD ialah:

a) Maybank
b) RHBank
c) CIMBank

Setiap bank menawarkan margin pinjaman (MOF) yang berbeza-beza. Begitu juga dengan faedah yang dikenakan keatas pinjaman. Apa yang menarik tentang OD ialah faedah harian keatas pinjaman. Faedah akan ditolak dari akaun OD setiap bulan. Tiada had tempuh bayaran ditetapkan.

a) Maybank 90%(MOF) - BLR-0 (5.55%-0) = 5.55%
b) RHBank 95% (MOF) - BLR-1 (5.55%-1%) = 4.55%
c) CIMBank 90% (MOF) - BLR-1.65 (5.55%-1.65%) = 3.9%
(sila hubungi bank untuk maklumat terkini)

Kita sudah mengetahui bank-bank yang menawarkan OD, margin pinjaman dan faedah yang dikenakan. Minima margin pinjaman ialah sebanyak RM10,000. Bagi mereka yang mempunyai nilai cagaran yang besar, maka besarlah margin pinjaman yang diperolihi.

Minima cagaran untuk OD ialah sebanyak RM11K (RHB) atau RM12K (MAYBANK, CIMB). Apa yang perlu dibuat:

1) Buka akaun ASB, di Ibu Pejabat ASB atau mana-mana wakil ASB
2) Masukkan wang sejumlah RM11K atau RM12K
3) Tukarkan RM11K atau RM12K kepada sijil ASB, di Ibu Pejabat PNB (bayaran RM10 setiap sijil)
4) Fotokopi Sijil ASB, Buku akaun ASB, Kad Pengenalan
5) Buat permohonan OD dibank pilihan anda dengan membawa Sijil ASB, Buku akaun ASB, Kad Pengenalan dan fotokopinya (bank memerlukan fotokopi bersama borang permohonan)

Permohonan ada selesai. Anda cuma perlu menunggu kelulusan yang mengambil masa beberapa lama. Jika permohonan anda berjaya, anda diminta untuk menyerahkan Sijil ASB (asal), membuka akaun semasa (currence account) diberi buku cek dan ATM kad.

Kos yang terbabit:
- Bayaran sebanyak RM120 untuk mengendos Sijil ASB (oleh PNB)
- Bayaran untuk membuka akaun semasa (tidak tetap dan bayaran tersebut dimasukkan kedalam akaun semasa anda.

Anda perlu menunggu lagi beberapa lama sehingga urusan mengendos Sijil ASB selesai. Urusan ini dibuat oleh pihak bank. Setelah selesai pihak bank akan menyimpan Sijil ASB anda sebagai cagaran keatas pinjaman OD anda. Kebiasaannya proses ini mengambil masa selama 4 hingga 6 minggu. Wang OD anda sudah dimasukkan kedalam akaun semasa anda.

Anda boleh menggunakan wang OD dengan mengeluarkannya melalui ATM kad atau buku cek. Anda bolehlah berbelanja sakan, terpulangkan sikit atau banyak tetapi tidak melebihi had pinjaman (credit limit). Dari hari itu bermulalah pengiraan faedahnya.

Ingat....... wang OD bukan wang anda, wang OD adalah wang hutang. Jika anda bijak menggunakannya, anda beruntung..... jika sebaliknya anda akan menanggung hutang yang lebih besar.

Selamat berOD.

3 comments:

saifudin said...

boleh apply lagi ke sekarang?dgr cite utk individu da kne block?btol ke?,,mohon penjelasan..=)

khairi ariffin said...

"CARI DUIT POKET TAMBAHAN...
dftr FREE sblm 27/8/2012..
Prelaunchx nie company under forex..
Forex tu company matawang dunia n malaysia pown ade jgk forex..
Nati 27/8 company nie nk lancarkan prelaunchx tp sape yg nk join lepas pada tarikh
tue da kne bayar rm100..
Tp skrang sape yg join FREE jer sampai tarikh tue..lepas tarikh tue forex akan hantar
cek kat umah berdasarkan berapa yg awak da dapat ...
dr hari nie smpe la tarikh 27/8/2012 nie...senang jer so cepat join skang b4 kwn2
kne byr rgster rm100..now its free
JOINT THIS LINK ..... so jgn pkir2 .... ikut jer lgkah2 kat bwh ni ..... k
01) Pertama sekali..klik link penaja anda..sebagai contoh saya adalah penaja
anda..anda cuma perlu klik link ini untuk info dan daftar percuma sehingga
27/08/2012.. kemudian klik 'Sign Up'
pastu isikan Username anda suka..pastu isikan email anda sendiri serta password
anda..selepastu isikan sekali lagi password anda di kotak verify password..pastikan
password anda adalah sama dgn password semasa anda isikan password mula2
tadi dan mudah diingat..selepas tu Sign up..anda akan masuk kembali ker log in
page..taip username anda dan password anda sama seperti yang anda taip di page
sign up tadi..
02) Kedua bila anda Login, anda akan masuk ke Page akaun anda sendiri....anda
lihat $100 tu milik anda. anda lihat sebelah atas kanan page akaun anda di mana
ada tertulis "TASK". anda klik Task tu dan masuk ke page Task List. anda klik "click
here" di area "Task: Subscribe to email updates." Isikan email anda tadi utk "
FeedBurner Email Subscription Request" dan kemudian verify subscription.
03) ketiga,Klik petak I have subscribed dan klik "clear task".
Kemudian "click here" di area "Task: Enter your payee information." Isikan email
anda di kotak "Payee Email Adress", "Payee Full Name" iaitu nama penuh anda ikut
Mykad" dan isikan juga di kotak "Payee Physical Address" iaitu alamat rumah atau
pejabat anda. anda kena isi nama dan alamat yg tepat dan betul krn maklumat tu
akan di tulis ke dlm check anda nanti utk hantar bonus. kalau isi nama
samaran atau
alamat tak betul, check tu akan bermasalh bila nak masuk ke akaun bank anda nanti
atau check tu tak sampai ke rumah anda. dah selesai semua tu anda klik "Update
Information". Kemudia di page Task lIst tu anda klik di kotak "I have entered my
payee information! dan kemudian klik "clear task.
04) anda akan masuk semula ke Main Page akaun anda, kemudian lihat di bawah
Page bahagian "Your Referral Link". Skrg link tu dah jadi milik anda. anda dah boleh
promosi link anda. Copy paste link anda dan letakkan di wall FB anda. kalu ada
tweeter, blog, website sendiri, lagilah bagus krn lebih ramai org akan lihat dan klik
link anda utk daftar sptmana anda buat tadi. Setiap org signup melalui link anda,
anda akan dapat bonus dan commision bulanan. Lagi ramai org join melalui link
anda, anda akan dpt lebih banyak bonus dan komisen. Sekiranya anda dapat 3 org
signup direct melalui link anda. Lock Level 1 hingga Level 5 akan terbuka secara
automatik dan anda dah layak utk menikmati bonus setiap level 1 hingga
Level 5.
now
its free! sila Guna Link di bawah :
www.prelaunchx.com/x/khairijb
Selamat mencuba & semoga berjaya

piun said...

Blh tp kna ada ssm..