Wednesday, February 10, 2010

Teknik Pelaburan ASB Dengan ASB Loan Maybank

Meminjam wang dari bank dapat memaksimakan pulangan dividen dengan bayaran ansuran yang rendah. Teknik ini sesuai untuk tempuh pinjaman yang panjang kerana dengan tempuh pinjaman yang panjang, bayaran ansuran bulan menjadi rendah. Pelabur dinasihatkan untuk memilih pinjaman dari bank yang menawarkan kadar faedah yang rendah dan tempuh bayaran yang panjang. Pilih jumlah pinjaman yang bersesuaian dengan kemampuan anda, ingat…. Anda terpaksa membuat bayaran ansuran setiap bulan sepanjang tempuh tanpa gagal.


Sejauh ini Maybank menawarkan pinjaman sehingga RM200K, tempuh pinjaman sehingga 25 tahun dengan kadar faedah BLR – 1.65% (5.55% - 1.65% = 3.9%), untuk pinjaman RM30K keatas.


A(1) – Bayaran ansuran pinjaman sehingga selesai

Pinjaman ASB RM200K, tempuh 25 tahun, bayaran bulan RM1070.

Jumlah bayaran RM1070 x 12 = RM12,840 x 25 = RM321,000

Jumlah dividen RM200K x 7% = RM14,000 x 25 = RM350,000

Jumlah ASB RM200K + RM350K = RM550K

Keuntungan RM550K – RM321K = RM229K

Peratus keuntungan: RM229K x 100 / 321K = 71.34% (25 tahun)


A(2) – Bayaran ansuran tahun pertama, tahun berikutnya dibayar dengan dividen

Pinjaman ASB RM200K, tempuh 25 tahun, bayaran bulan RM1070

Bayaran ansuran RM1070 x 12 = RM12,840

Dividen 7% x RM200K = RM14,000 <<>

Baki dividen RM14,000 – RM12,840 = RM1160

Baki dividen (kasar) RM1160 x 25 = RM29K

Jumlah ASB RM200K + RM29K = RM229K

Keuntungan (kasar) RM229K – RM12,840 = RM216,160

Peratus keuntungan: RM216,160 x 100 / 12,840 = 1683.49% (25 tahun)


Bagi mereka yang mampu membayar ansuran bulanan berterusan selama 25 tahun, jumlah ASB yang terkumpul ialah sebanyak RM550K. Bagi mereka A(2) pula ansuran bulan selama setahun (tahun pertama) sebanyak RM12,840, tahun-tahun berikutnya dibayar dengan dividen, jumlah ASB yang terkumpul ialah sebanyak RM229K, tetapi peratus keuntungan lebih tinggi.


Beruntunglah bagi mereka yang berkemampuan untuk mendapatkan loan ASB maksima RM200K. Jangan bimbang, Maybank menawarkan pinjaman dari RM10K sehingga maksima RM200K, jadi pilihlah jumlah pinjaman yang anda mampu membayarnya. Sebagai contoh pinjaman RM50K, tempuh 25 tahun, ansuran bulanan RM261. Pilih teknik A(2)


A(3) – Bayaran ansuran tahun pertama RM50K setiap tahun

Pinjaman RM50K, tempuh 25 tahun, ansuran bulanan RM261

Bayaran ansuran RM261 x 12 = RM3132

Dividen 7% x RM50K = RM3500

Baki dividen RM3500 – RM3132 = RM368

Baki dividen (kasar) RM368 x 25 = RM9200

Jumlah ASB RM50K + RM9200 = RM59,200

Kauntungan (kasar) RM59,200 – RM3132 = RM56,068

Peratus keuntungan RM59,068 x 100 / 3132 = 1790.16% (25 tahun)


Ulangi A(3) setiap tahun. Dengan ansuran bulanan yang rendah mengikut kemampuan anda, tetapi masih mampu untuk memaksiman ASB anda.


Pelabur juga dinasihatkan supaya mengambil insuran kerana jika perkara yang tidak diingini berlaku, baki pinjaman dapat dijelaskan oleh pihak insuran.


Rancang persaraan anda. Selamat melabur.


Nota: terma & syarat serta repayment table sila lihat >

http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/personalDetail04.do?channelId=LOA-Loans&cntTypeId=0&cntKey=LOA10.02&programId=LOA10-ASBFinancing&chCatId=/mbb/Personal/LOA-Loans

105 comments:

Mohamad Rosly said...

Salam. saya just nak tanya bg kes A loan 200k, adakah dividen yang diterima tiap2 tahun tu compounded?

eboy_90 said...

Mengapa perlu tergesa2 pinjam smpai 100-200k utk asb ni, jika setiap tahun (selama 10 thn) kalau kita pinjam 10k @ 20k, kita akan dpt 100 @ 200k juga akhirnya, bayaran bulanan pun rendah (dlm rm67 @ rm133 sebulan selama 20 thn), dividen tahunan tu guna utk bayar pinjaman yg seterusnya.. semua org pon boleh buat ni.. berbanding dgn rm647 atau rm1283 selama 20 thn.. kdg2 awal2 tu kita komitedla nk byr bulan2, tp bila anak dh makin ramai, perbelanjaan bulanan pun dh makin besar.. tu yg ada terminate kan loan slps beberapa thn tu.. sia2 je, kan ke sikit2 lama2 jd bukit..

Am CyloFury said...

kalau rendah pinjaman..dividen pun sikit la cik abang??camane pikir ni??haihh~~

HRworks said...

Rasanya salah pengiraan utk Jumlah Loan + Untung yearly x 25 th tu... cuba kira balik... perhati betul -betul...

My said...

kalau kita pinjam dalam bentuk sijil.

Sijil tu kalau cagar utk od boleh tak

rashid

Qusha Mikh said...

Saya keliru dengan pengiraan dividen tu..
Katakana kita ambil RM 50 000..Mana pengiraan sebenar?
A-PENGIRAAN DIVIDEN ADALAH BERDASARKAN NILAI ASAL+DIVIDEN TAHUN SEBELUM ??
• DIVIDEN TAHUN PERTAMA=7% X 50 000= 3500
• DIVIDEN TAHUN KEDUA=7% X (50000+3500)=3710
ATAU
PENGIRAAN DIVIDEN ADALAH BERDASARKAN NILAI ASAL SAHAJA??
• DIVIDEN TAHUN PERTAMA=7% X 50 000= 3500
• DIVIDEN TAHUN KEDUA=7% X 50 000= 3500
• …
• …..
• DIVIDEN TAHUN AKHIR=7% X 50 000= 3500

JIKA PENGIRAAN ADALAH MENGIKUT B, Pelaburan ini tidak menguntungkan sangat…

Qusha Mikh said...
This comment has been removed by the author.
Qusha Mikh said...
This comment has been removed by the author.
Qusha Mikh said...
This comment has been removed by the author.
Qusha Mikh said...
This comment has been removed by the author.
Qusha Mikh said...

lagi 1, jika kita menyimpan 10000 di ASB, setelah 20 tahun dengan kadar dividen 6% kiata akan memperoleh RM 30436.25.
jika kita menggunakan pinjaman 10000, untuk dibayar dalam tempoh 20 tahun..
Pinjaman ASB RM10K, tempuh 20 tahun, bayaran bulan RM 67.

Jumlah bayaran RM67 x 12 = RM804 x 20 = RM16, 080

Jumlah dividen RM10,000 x 6% = RM600 x 20 = RM12 000

Jumlah ASB RM10K + RM12K = RM22K

Keuntungan RM22K – RM16, 080 =5920
PURATA KEUNTUNGAN TAHUNAN=
RM 5920/20=296 Sahaja.

kalau simpan biasa:
setahun=RM600.

Nampak tak di mana bezanya?
Ni manipulasi oleh bank..kena bijak.

MKR JAYA ENTERPRISE said...

apa lah yg qusha mikh ni LEMBAB sgt..
ini ikut cash flow msg2..
bkn smua org ade rm10k sekaligus nak letak di asb n kalau anda simpan.

idris mahadi said...

kalau saya buat simpanan rm100 tiap2 bulan hingga cukup tempoh setahun..brape jumlah dividen yg sy dapat untuk tahun tersebut??boleh tlg jelaskan???

berrylira@google.com said...

husband saya buat pelaburan ni jugak tapi dah kene jual oleh bank..sbb tertanguh bayaran pada bulan 4 2011..bank dah jual pada 4/8/2011. tanpa notis..tertanguh hanya sebulan...notis diberi pada 5/8/2011 by hand.itupon husband saya yang pergi bank.duit jualan tu pula tak dapat jumlah yang sepatutnya sejak disimpan lebih dari setahun.itupun xdapat lagi..hem..camne tu eh????

cik ayu said...

A1 salah kira... dia compounding... bukan fix. so Jumlah dividen RM200K x 7% = RM14,000 x 25 = RM350,000 <-- ini dah takleh pakai. tahun pertama betol... tahun kedua dah 7% darab 214 000 .... bukan lagi 200k.

RyzaLL said...

A1 betul. Max asb RM200K. so, semua dividen yg dapat mesti dikeluarkan. X bleh dilaburkan semula sbb Had max dlm akaun asb cuma dihadkan 200k unit. kalau x silap la..

JuLie Mushmello said...
This comment has been removed by the author.
brainn60 said...

Perbincangan ttg LASB oleh Tn. Ikeda di http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=224608 mungkin banyak membantu... tq

MAA (muhd aidil azahar) said...

bagi saya ASB loan nie hanya utk org yg nk jd kaya tp x dak ada disiplin dlm mnabung.. kno kita nk buta loan 50k smpai 25 tahun dan mnguntungkn bank sbnyak 30k? kalau dikira balik.. bank untung 30k slapas loan yg kita buat 50k tu... y not bulan2 kita simpan sndri.. lagi untung.. 50k tu kita yg pnya.. then after 25 yrs.. dividen n bonus pun kita yg pnya... kita x perlu nk bg kat sesiapa.. untung bersih... infact.. if kita kira btul2... duit yg kita dpt after 25yrs kalau ditolak dgn jumlah bayaran n pemotongan dividen utk bayaran tahunan loan kita tu... jika kita buat 50k loan, lepas 25 yrs, kita hanya dapat untung bersih 8k sahaja... bank still dpt untung 30k... so fikir sblm bertindak.. baik kita invest di dlm investment yg x perlu kita buat loan.. sbb xdak loan dlm dunia ni yg blh menguntungkn kita..

a9 said...

rmai yg x pham, rmai yg nk untung besax, untung bersih adlh benefit dri plaburan, tp, klo buat 50 k dlm msa 20 thun, korg still dpt 50k+untung bersih, kesimpulan, 50k adlh ap yg anda simpan dlm msa 20 thun, untung bersih adlh benefit yg anda peroleh dlm msa 20 thun....

abahadam2 said...

Ramai yg tak paham n condemn asb ni. Sy dh 8 thn buat Tak de masalah pun. Cuma 1st yr struggle skt. Lg 12 thn dh ada cash rm 200 k. Korang Ada? Just to share. Modal sy 15k je utk 1st yr tu. Pas tu rolling dividen. Skrg wife sy pun sy suruh buat. Amik max 200k utk 25 thn. Thn lps Lps reserve utk rolling byr setahun, wife masih Ada lebih rm3500. Sy pun ada lebih dlm 2500 coz bonus dh tinggi.. x yah tggu bonus kerja pun kita dh ada duit lebih. Duit tu la pegi bercuti kami tiap2 thn. Skrg acc sy sendiri dh bole buat max rm260k. Insyaallah mmg sy akan teruskan.

ainun sharifuddin said...

perlaburan asb tu hanya untuk pendapatan tahunan... untuk pendapatan bulanan cm ne?
join biz sap yg mana tk perlu promosi, tk perlu bg tau kawan2,
tk perlu nk kena bomm, tk perlu iklan2...hanya join ikut kemampuan dari rm20 - rm 99 dan tggu sap sendiri promosi,lihat hasilnya dalam sebln lihat lumayan anda...
http://rm50.ibct.my/491

basiaq said...
This comment has been removed by the author.
basiaq said...

baru td sy tengok kt Maybank.kalau buat asb-loan 50k.bulan2 rm292
kaedah A(2)...292x12=3504....
7%x50k=3500...dividen lg rendah dari ansuran bulanan..macam mana pulak?

Cik Joolys said...

untung sebenarnye.. byr thn pertama je. byrn tahun ke2 smpi akhir running dr dividen kte terima.. sesuai pada yg xde commitment yg nk amik loan. sebab sape amik name kene ccris.

e.g loan RM100,000, Bayar , rm653x12bulan je. at the end years 25 dapat RM140, 000.

fred said...

bila kita melabur,lets say 50k untuk 25 thun =mine is rm289/mnth just started on may,will i get the dividen this end of year? every year how much dividen we can get actually?

invictus said...

Asb mmg bagus utk bumiputra.kalau non bumi ley buat..ada sesak bank hari2.jika nak tahu secara tepat mengenai interest,sejarah dividen,pi la kat bank.maybank,rhb,cimb.kene cari yg pakar sikit.bole memahami dgn mendalam.ape yg admin beri info.sudah ada.mungkin tidak berapa tepat.jadi,yg ingin tahu secara tepat.pila bank.

invictus said...

Asb mmg bagus utk bumiputra.kalau non bumi ley buat..ada sesak bank hari2.jika nak tahu secara tepat mengenai interest,sejarah dividen,pi la kat bank.maybank,rhb,cimb.kene cari yg pakar sikit.bole memahami dgn mendalam.ape yg admin beri info.sudah ada.mungkin tidak berapa tepat.jadi,yg ingin tahu secara tepat.pila bank.

invictus said...

Asb mmg bagus utk bumiputra.kalau non bumi ley buat..ada sesak bank hari2.jika nak tahu secara tepat mengenai interest,sejarah dividen,pi la kat bank.maybank,rhb,cimb.kene cari yg pakar sikit.bole memahami dgn mendalam.ape yg admin beri info.sudah ada.mungkin tidak berapa tepat.jadi,yg ingin tahu secara tepat.pila bank.

Khodim said...

senang ginila...
bayaran utk pinjaman 200k = RM1200 sebulan
utk setahun 1200 x 12 bulan =RM14400.. So modal hanyalah RM14,400 sahaja.. untuk tahun yang berikutnya ambil dividen dan bayarkan komitmen bulanan...
So dalam masa 25 tahun
Modal RM14400 -->>> RM200,000 tak cukup ke?

Cik Lin Lina Zainal said...

Salam. Saya nak tanya. Saya dan pasangan bercadangan utk mbuat pelaburan dlm ASB. Kami planning nak mendirikan rumah tangga dlm tempoh 2 tahun lg. jadi dia bercadang untuk membuat majlis nanti dengan menggunakan wang dividen yg diperolehi. Jadi, blh sy minta kepastian ke atas jumlah pelaburan, jangka masa pelaburan dan pulangan dividen yg diperolehi kemudian nnt? kami bcadang utk melabur selama 5 ke 10 tahun. Hrp dpt membantu.

annoyingmous said...

klu bayar sendiri ansuran bulanan maksudnya semua dividen tu boleh ditinggalkan dalam acc dan xdikeluarkn. dalam pengiraan tu xdinyatakan pula keuntungan yang boleh diperolehi dari jumlah yang xdikeluarkan. rasa2 % jumlah keuntungan patut lebih tinggi dari kaedah mgunakn dividen untuk bayar ansuran bulanan.

kindy said...

ramai x fhm lagi sistem loan asb ni....sebenarnya saya da 2 tahun buat bende ne....

saya ambek 50k utk 25 tahun...
so camni..
rm50k
bulanan= rm 291x 12 bulan = 3492
so...dividen tiap2 hujung tahun saya dapat: 50,000 x 7.65%= 3825
so , dividen - bulanan =

3825-3492= 333...(baki)...

anda hanya perlu rolling duit dividen tu bayar balik dengan bank pada tahun kedua...hanya tahun pertama sahaja anda perlu mengeluarkan wang sendiri untuk bayar dengan bank...senang....goyang kaki....ada jalan , x nak ikut...kalu orang bukan bumi, da lame diorang kaye raye beb!!!!....

Harris said...

ape la yg korang bising2 ni,aku da simpan asb selama 10 tahun dengan rolling dividen je (sebab takde duit nak bayar bulanan),jumlah 100k (20tahun),aku terminate da bulan lepas dan aku dapat lebih dari 100k...daripada korang dok melalak2 sepuluh taun pun takde abok,sedangkan org yang mencarum asb da bepuluh2 ribu dalam simpanan...jgn terlalu berfikiran negatif,of course bank ambil untung kalau tak bank da tutup..

Harris said...

ape yg korang bising2 ni

Harris said...

ape la yg korang bising2 ni,aku da simpan asb selama 10 tahun dengan rolling dividen je (sebab takde duit nak bayar bulanan),jumlah 100k (20tahun),aku terminate da bulan lepas dan aku dapat lebih dari 100k...daripada korang dok melalak2 sepuluh taun pun takde abok,sedangkan org yang mencarum asb da bepuluh2 ribu dalam simpanan...jgn terlalu berfikiran negatif,of course bank ambil untung kalau tak bank da tutup..

AHMAD RIDHUWAN said...

Sepatutnya kalau nk untung kene pendekkan tempoh pinjaman tu. tp kene berkorban ckit untuk topup ansuran bulanan.. Contoh: Maybank Islamic ASB Loan

1) Pinjam 100k selama 25 tahun, ansuran bulanan adalah sebanyak RM659

Dividen selepas tahun pertama:
100000 x 8% = RM 8000

Dividen bulanan:
8000/12= RM667
Baki dividen selepas bayaran ansuran: 667-659 = RM8

Kos Sebenar (rolling dividen):
Tahun Pertama: RM 659 x 12 = RM 7908
Tahun Berikutnya: RM 659 x 12 x 19 = RM 150,252
*perlu diingatkan bahawa walaupun kita guna dividen tahun berikutnya untuk bayar ansuran, ianya tetap kos (Cash outflow).

Total Cost= 150252 + 7908 = RM158,160
Total Return after 20 years = RM 100,000 + (8x12x19)= RM 101,824

TOTAL COST VS TOTAL RETURN
RM 158,160 VS RM 101, 824
So, yang mana lebih tinggi? Cost or return?

2) Pinjam 100k selama 10 tahun, ansuran bulanan adalah sebanyak RM 1060.

Dividen selepas tahun pertama:
100000 x 8% = RM 8000

Dividen bulanan:
8000/12= RM667
Baki ansuran yang kena topup selepas tolak dividen: 1060-659 = RM 401

Kos Sebenar (after rolling dividends):
Tahun Pertama: RM 1060 x 12 = RM 12,720
Tahun Berikutnya: RM 401 x 12 x 10 = RM 48,120
.

Total Cost= 12720 + 48120 = RM60,840
Total Return after 10 years = RM 100,000

TOTAL COST VS TOTAL RETURN
RM 60,840 VS RM 100,000
So, yang mana lebih tinggi? Cost or return?

Duke of Eastaring said...

Boleh tak kita buka dua akaun ASB dari dua bank yang berbeza? let say kita amik 50k dari Maybank n 50k dari RHB....

A. Hamid K. said...

Jika tidak keberatan, sila mskkn potongan tax yang berkaitan. Anggarkn pedapatan kasar tanpa dividen ASB sekitar 50K.

Manjung Mari said...

Salah pengiraan 2…x boleh kira keuntungan mcm 2…
Begini cara nk mengira…
Memang menguntungkan….
1. Katakan kita disiplin bayar bulan2 sehingga 20 thn…
Pinjam 100k selama 20 tahun, katakan ansuran bulanan adalah sebanyak RM659
Katakan Dividen 8% setiap tahun..
100000 x 8% x 20 = RM 160,000
Ansuran bulanan : Kos yg kita perlu bayar (RM 100k) + kos interest bank
= RM 417 + RM 242 = RM 659
RM 242 (interest bank) x 20 x12 = RM 58,160
Jadinya interest bank adalah sebanyak RM 58,160 selama 20 tahun bersamaan RM 242 sebulan
Oleh itu, jumlah sebenar yg kita perolehi selepas 20 tahun pinjaman adalah (pengiraan mudah)
RM100,000 + (RM8,000 x 20) = RM 260,000.00
Jumlah sebenar yg kita perolehi slps 20 tahun adalah RM 260,000 – RM 58,160 = RM 201,840
So, kesimpulannya drpd pinjaman RM100,000 selama 20 tahun, kita akn mndpt keuntungan lbh 100% iaitu RM 201,840 – RM 100,000(Pinjaman) = RM 101,840
Bersamaan Keuntungan sebanyak RM 5,092 setahun…
Sape nk bg kn…kalo smpn sndri mn nk dpt…dpt apa yg smpn jelah..
Hehehehe…. Slmt melabur…

2. Katakan kita rolling dividen bayar bulan2 sehingga 20 thn…
Pinjam 100k selama 20 tahun, katakan ansuran bulanan adalah sebanyak RM659
Katakan Dividen selepas tahun pertama:
100,000 x 8% = RM 8,000
RM 8000 x 20 = RM 160,000
Ansuran bulanan : RM 659 x 12 x 20
= RM 158,160
Baki = RM 1,840
Sebenarnya jika kita gunakan dividen tiap2 tahun untuk membayar ansuran bulanan untuk tahun ke 2 dan berikutnya…modal permulaan yg diperlukan adalah Cuma RM 7,908 pada tahun pertama sahaja iaitu RM 659 sebulan…maka selepas 20 tahun anda akan dapat RM 101,840 mcm 2 sja…untung bkn….

Aku Ridez said...

saya da buat loan asb ngn maybank 10k selama 8 tahun....bulan2 rm130...haha...saya baru 19 tahun pada 2012....lantak laa nk jadi apa..jadi dpt bayar bulan2....xrugi pn....

rexus said...

mmg untung pnjam asb.. dgn intres 4.95%.. plg koman pnjam 50K.. bayo 330++/bln sj dkt bank..jgn usik akaun asb anda.. sy kra pd div 7%.. plg rndah

jmlah utang
330x300bln=rm99000

53500 thn ke2 smpn dgn div...
57245
61252.15
65539.8005
70127.58654
75036.51759
80289.07382
85909.30899
91922.96062
98357.56786
105242.5976
112609.5794
120492.25
128926.7075
137951.577
147608.1874
157940.7605
168996.6138
180826.3768
193484.2231
207028.1187 thp max.. enjoi div
221520.0871
237026.4931
253618.347

limit pmbyrn div smpnan pd 200k.. stiap plabur..maaf klau slah.. sy hnya krja kilang.. bkn benk..

Umar Abu said...

SAMA LA KITA

Mrs. Monica Roland said...

Halo Setiap tubuh,

Nama saya adalah Ibu Monica Roland. Saya tinggal di London Inggris dan saya seorang wanita senang hari ini? dan saya mengatakan kepada diri saya bahwa setiap pemberi pinjaman yang menyelamatkan keluarga saya dari situasi kita miskin, saya akan merujuk setiap orang yang mencari pinjaman kepadanya, dia memberi saya kebahagiaan bagi saya dan keluarga saya, saya sedang membutuhkan pinjaman sebesar $ 250,000.00 untuk memulai hidup saya seluruh karena saya seorang ibu tunggal dengan 3 anak-anak saya bertemu takut orang yang jujur dan ALLAH pemberi pinjaman yang membantu saya dengan pinjaman Dolar AS $ 250.000,00, ia adalah seorang ALLAH takut, jika Anda membutuhkan pinjaman dan Anda akan membayar kembali pinjaman silahkan menghubungi dia katakan padanya bahwa Ibu Monica Roland yang merujuk Anda kepadanya. hubungi Mr Mr James Tulang melalui email: (bestloansfinance02@gmail.com)

Mohd Ridzuan said...

Bongok r kau ni

Mohd Ridzuan said...

Bongok r kau ni ibu monica. Nak menipu tapi bodoh

Mohd Ridzuan said...

Ni utk ibu monica, bkn org lain. Elok2 dok bincang pasai pelaburana
asb, tiba2 plak dia mencelah ngan loan dia tu

rozalqs said...

Kalau invest RM11,000.00 guna duit sendiri tunggu 20 tahun baru jadi RM54,342.64 (assumption dividen 7.65% & bonus 1.15%.
Tapi kalau invest RM11,000.00 guna duit sendiri plus RM100,000.00 duit pinjam tunggu 20 tahun boleh jadi RM135,927.32 atau purata 13 percent compounded dividen setahun (assumption bayaran balik pinjaman RM700.00 sebulan selama 20 tahun). Dengan syarat PERTAMA - duit pelaburan RM11,000.00 tu dan segala dividen yang diperolehi hanya dikeluarkan untuk loan payment. KEDUA - disiplin kena tinggi, jangan bila dapat dividen hangpa pi jolly pulak, nanti kena bayar loan dengan duit gaji, lepas tu bising cakap pelaburan ASB rugi ha ha ha. Keburukan yang nyata hanyalah 1) Bank commitment. Kalau dah banyak loan jadi susah nak buat loan lain. he he he hutang pakcik pun dah melepasi 1 juta ha ha ha.

Ibu Siti said...

takyah la masing2 tunjuk kepakaran mengira kat sini...mana ada benda mudah...kalau ada banyak duit, simpan sedebuk dalam asb 200k, duduk diam2 tunggun dividen awal tahun depan..kalau takde duit, buat la loan asb nie...dah le nak pinjam duit orang, nak untung lebih plak dari org yang bagi pinjam..kalau cakap bank menipu, ada ke org nak rugi kalau meniaga...saya dah 5 tahun dah join benda nie...tiap2 tahun leh pg holiday pas tolak siap2 ansuran tahunan..apa na susah2..takyah argue...benda de depan mata..nak ngan taknak je pilihannya...peace...

bed said...

hello,nak tanye ckit..bleh k kuarkan duit asb sblm capai 25tahun simpanan..

Unknown said...

bole aje...just terminate the loan..

nursarah lwbk said...

salam..tumpang tnye..kalau wat loan asb..tahun berapa kita bleh ambk dividennye ye.... :)

bed said...

ermm,saya xnak terminate loan saya..contoh,saya dah mulekan asb ni 3 tahun dan sudah pon dapat dividennye..bleh k saya kuarkan duit 2..maksud saya duit dividen 2..lepas 2 adakah sy kene bayar lg setiap bln seperti mule2 start dlu?

ENCIK WAN said...

Tahun 2012 saya ada buat loan asb 25K selama 25 tahun dgn maybank ni.rasanya tahun ni saya nak tambah sampai 200K untuk 25 tahun,saya nak bayar setahun je and then next year sampai tahun ke-25 nak bayar pakai rolling dividen je.Persoalannya kalau kita dah rolling dividen tu adakah komitmen bulanan kita masih dikira tinggi oleh pihak bank?adakah pinjaman ASb tu masih dikira sebagai komitmen bulanan sebab saya plan nak buat loan rumah pulak lepas tu dalam setahun dua lagi.Bukan apa takut loan tak lepas pula nanti.sapa yang tahu boleh bagi pandangan anda.Terima kasih.

Unknown said...

A ah sya pon rasa salah.. Spatutnya yg atas skali tu lebih untung.. Kalau divident tu kte x keluarkan btol x hrworks

Unknown said...

Sepatutnya bank akn call kalau x byar 3bulan.. Slpas bank call kalai x bayar bln ke 4 tungakan bank akan jual teros

Unknown said...

Mmg max 200k tpi kalau divident tu kte xkeluarkan x jd mslah.. Thun dpn die akan jd 214k.. Tpi klau kte keluarkan dvident tu kte x lh tmbah blk dh.. Paham.

B said...

pendapat saya, bukan kita yang rugi, duit dividen yang rolling tu kita amik dari asb & bayar kan? kami peminjam as orang tengah tolong bank sedut duit from asb :) bank pinjam nama kita, kita pinjam duit bank, so sama-sama kita bantu-membantu utk kerjakan asb.. betul tak?? :P (eh betul ke tak nih)

rozalqs said...

Bangsa lain dah lama dah nampak pinjaman sebagai suatu kemudahan untuk pelaburan dan perniagaan (Bukan bebanan). Kalau ASB tu terbuka kepada bangsa lain esok, pasti jadi sardin bank ha ha ha ha.

Fatin Shahabuddin said...

Apa la korang semua ni kira susah-susah sangat, patut la Melayu tak kaya-kaya. Ambil macam ni je pun dah nampak untung ke tak, loan rate is 4.5%, keuntungan ASB 8%, reti menolak tak? Memang untung bersih bulanan lebih dari Fixed Deposit. Sekian.

Shah Wal said...

Nk buat lh pelaburan..alang2 gaji dh naik ne...da sapa2 yg arif dlm urusan nya x? Bleh cntct sy..

Mohd Ridzuan said...

Betul tu Ibu Siti. Saya pun baru jer kuarkan dividen pastu topap lpan lg rm 120k. Jumlah loan slrg rm220k. Nk tunggu sampai genap buleh buat pinjaman rm 300k baru ler saya nk kuarkan dividen & enjoy. Huhu

Mohd Ridzuan said...

Dividen asb diumumkan seawal bln jan setiap tahun. Pastu dh bleh kuarkan dividen. Tp rugi kuarkan dividen abb next year punya dividen x meningkat. Harus diingat dividen asb adalah compound year by year

mizhar said...

Jika kita membuat loan pd bulan 7.. ni contoh la ye,pembayaran di buat setiap awal tahun iaitu bulan 1, kita tak cukup setahun sudah dpt dividen tapi dividen bila di kira tak cukup utk setahun perkiraan penerimaan dividen utk setahun, adakah bila sampai bulan 7 tersebut baru kita akan dpt baki dividen?/ dividen mmg di bahagi pd awal tahun sahaja.

mohd fairoz said...

As salam..bagi aku, jika kita untung 100k-200k selepas 10thn-20thn, adakah pd 10-20 tahun nt nilai wang sebanyak 100k-200k adalah besar?..wang akan susut nilai bro..100k tahun 90an xsama dgn 100k tahun 2010..melaburlah dalam Emas..lagi untung..melabur...jgn lupa zakatnya..

EmasPublic said...

Ada duit simpan emas fizikal jauh lebih untung dan berbaloi..
ASB kene tggu 1thn utk dptkan deviden 6-8%..
Emas 1-2minggu bole dpt keununtgan 9-10% jika anda ada ilmu.
Buat pilihan bijak hari ini utk masa depan yg lebih cerah..
Igt..Wang kertas simpan byk mana pun akan susut nilai dan dimamah inflasi tanpa kita sedar..
Emas kalis inflasi dan nilainya terpelihara..
So nk buat aset simpanan kite kene bijak memilih jenis aset yang betul,baru dtg untung kpd kite sbg pelabur..
https://www.facebook.com/MFaisalPakarEmas

EmasPublic said...
This comment has been removed by the author.
EmasPublic said...

juz berkongsi ilmu utk kebaikkan bersama..

Purata kadar inflasi malaysia adalah 5% setahun.
Saya bagi contoh kenapa simpan duit susah nk kaya.
Dan simpan emas MEMANG terpaksa kaya!!!


contoh 1 ( Pinjaman ASB RM100k)
Loan ASB RM100K ikat 25thn Bulanan RM535

Kadar inflasi malaysia 1thn = 5% ( purata )
100K x 5% = RM5000 x 25thn = 125,000

Selepas 25thn baru kite dpt RM100k
RM100k - RM125k = negative - RM25,000

Untung ke rugi simpan aset dlm bentuk wang Kertas??

Contoh 2 ( Personal loan RM100K )
Personal loan RM100K ikat 20thn Bulanan lebih kurang RM600
100% buat beli emas dan simpan.

Kenaikan harga emas utk 10thn adalah 400% = 40% setahun..
Tapi tidak la tetap setiap thn 40%,tapi utk 10thn mmg 400%

Kite ambik purata paling rendah 15% setahun

RM100K x 15% = RM15,000 x 20tahun = RM300,000

Keuntungan = Modal + Kenaikan harga emas

RM100k + RM300k = RM400,000

After 20tahun abis byr loan anda ada aset bernilai RM400,000

Untung ke rugi??
Simpan Emas tiada inflasi

Iimu Emas lebih mahal nilainya dari Emas itu sendiri.Belajar la untuk membantu diri kita membuat pilihan yang tepat dan betul.

www.emaspublic.net

PakarEmas said...

Pastikan beli emas dpt emas fizikalnya dan simpan sendiri..
Bukan beli emas dpt buku acc,atau beli emas dpt janji pulangan bulanan tapi fizikalnya takda...

Beli dan simpan emas sendiri.
Aset kekayaan dan harta kita didalam tgn kita sendiri..Baru betol..

Jika kita belabur didlm unit2 amanah,melabur di skim2 atau saham...
Aset kekayaan / harta kita diPengang oleh pihak lain..
Jika Apa2 terjadi kpd pihak yang menyimpan harta kita cmna dgn aset kita???

mohd hashimy said...

salam,nak tnye ni..
if sy nak ASB loan 200k utk 5 tahun sahaja dan sy bagi CASH dlm 44k utk setahun..boleh kan??
tapi..adakah bank akn tengok payslip kita sedangkan kita byarkan skali dan 44k utk setahun..
mohon jawapan ke email
shimyhashimy@yahoo.com
terima kasih.

harapanemas said...

ada yang nak tunjuk pandai..ada yang nak tunjuk pakar..kiraan ni salah..kiraan ni salah..patutnya camni..patutnya camtu..senang cerita loan asb ni untuk org yang nak ada duit di hujung2 umur pencen tapi tak mampu nak bayar ribu2 tiap bulan..so cara paling senang rolling la dividen..asalkan tak keluar duit poket tapi at the end dia still dpt duit ratus2 ribu...yang dok cakap pandai tu dah berapa juta korang simpan???

hamidah ibrahim said...

rugi tak buat dari stat kerja dulu

hamidah ibrahim said...

rugi tak buat dari stat kerja dulu

yujirorasy said...

pinjam RM200k
A1 dapat RM229,000
A2 dapat RM216,160

kalau ikut kiraan, maknanya ikut teknik A2 lebih untung sebab hanya bayar RM12,840 1st year, yg lain pakai dividen untuk bayar. berbanding teknik A1 bayar RM321,000 untuk 25 tahun tapi hanya untung rm13k lebih dari teknik A1.

areel said...

Dh tahu ajar saya pulak ea

Mat Rih said...

Salam

Sy ada bt asb loan 100k..
Mula mula nak ambik,sy ada tnya pada pihak bank...adakah bila sy dah buat loan nie, utk loan krte atau pon loan rumah adkah mnjdi maslah utk sy??disebabkn loan yg sy buat tu 100k.....tp org bank cakap loan asb nie xjd high comitment utk kite, malah asb loan nie dijadikan sbgai satu income plak utk kita.... tp bila sy dah bt asb loan nie....dan akhir bulan lepas sy berhajat nk buat loan kerete...tp masa proses tuk loan kerete tu semua loan yg disubmit oleh ejen kereta tu direjet oleh pihak bank..sy dah cuba try kat tiga jenis bank...(ambank,cimb bank dan public bank)..... dieorg cakap sy ni high
comitmnt semua loan utk kereta dah xlepas....aduhh peninggnya dekat dekat nak raya kereta plak xleh wat kuar....
Hampaaa ar dgn asb loan nie....skang smua loan lain dh xlepas sy nak buat.....
Mcm mana yr cara nak selesaikn masalah ni???

Joy Jo said...

Hahaha...ni utk ibu monica , lain kali bca dlu apa org tgh bincang baru mencelah...kan dah kna .

Joy Jo said...

Hahaha...ni utk ibu monica , lain kali bca dlu apa org tgh bincang baru mencelah...kan dah kna .

King Glambong said...

Saja nak cita pengalaman. ha ha ha teman mula melabur asb pada usia 18 tahun tapi main ciput jer, bila dah kerja main loan Rm20K ok jer...bila dah kahwin tambah lagi loan Rm100K dan bini RM100K(2004). Setahun lepas tu RM100K kena terminate, padan muka banyak sangat komitmen...tapi ok jer. elok le terminate automatik sebahagian tu dah tak mampu bayar la katakan. Awal tahun lepas (2012)teman terminate sume RM120K sebab nak clear komitmen dgn bank sbb nak wat loan rumah & beli kete. Bila loan rumah & kete dah approve teman laki bini buat balik asb loan awal tahun ni(2013)RM460K (BLR-1.75) + loan lain (rahsia) RM380K.(Senang pulak lulus). Memandangkan limit teman laki bini hanya 460K dalam ASB, teman buka akaun remaja anak teman yang sorang tu jer RM50K, sorang anak buah 50K dan biras lagi RM30K Baki RM200 teman bahagi dua masuk AS1M laki bini buat rolling. Kos sume tu RM4,350 sebulan. Alhamdulillah ok jer setakat ini. Harap tahun ni ASB bagi dividen and bonus terbaek jer....(Setakat ni takde le lagi pelabur ASB yang bunuh diri he he he mintak simpang). Harap yang buruk dan baik boleh jadi teladan.

RASIDY said...

Salam kengkawan. Nk brtya. Saya umur 40 thn, keja kerj. Bila baca smua nie mcm seronok je. Sy cdg nk buat pinjaman peribadi rm100k. Then, 100k tadi sy masukkan dlm ASB dan trus tukarkan dlm bentuk sijil utk buat cagaran. So, lps cagar, sy mgkin dpt 95K tadi utk renovate rmh. Adakah cara sy nie mguntungkan?

RASIDY said...

Salam kengkawan. Nk brtya. Saya umur 40 thn, keja kerj. Bila baca smua nie mcm seronok je. Sy cdg nk buat pinjaman peribadi rm100k. Then, 100k tadi sy masukkan dlm ASB dan trus tukarkan dlm bentuk sijil utk buat cagaran. So, lps cagar, sy mgkin dpt 95K tadi utk renovate rmh. Adakah cara sy nie mguntungkan?

RASIDY said...

Salam kengkawan. Nk brtya. Saya umur 40 thn, keja kerj. Bila baca smua nie mcm seronok je. Sy cdg nk buat pinjaman peribadi rm100k. Then, 100k tadi sy masukkan dlm ASB dan trus tukarkan dlm bentuk sijil utk buat cagaran. So, lps cagar, sy mgkin dpt 95K tadi utk renovate rmh. Adakah cara sy nie mguntungkan?

johann baird said...

Good Day,

Saya seorang pemberi pinjaman uang swasta yang terdaftar. Kami memberikan pinjaman untuk membantu orang-orang, perusahaan yang membutuhkan untuk memperbarui status keuangan mereka di seluruh dunia, dengan Suku Bunga tahunan yang sangat Minimal pada peringkat 3% dalam setahun untuk tahun periode durasi 30 pembayaran untuk setiap bagian dari dunia. Kami memberikan pinjaman dalam kisaran € 5000 menjadi 100.000.000 euro. Pinjaman kami juga diasuransikan, untuk keamanan maksimum adalah orang priority.Interested kami harus menghubungi kami melalui e-mail: (calvinkingloanfirm@gmail.com)

Menawarkan pinjaman.

suRiAnI UsMan said...

untung la asb,dividen tahunan dpt pas 25 tahun dapat lg duit pinjaman yang kite buat 2..ape la yg pening2 sgt,klu xblh menyimpan ni la carenye...nak untung lg,bayar rumah gune untung asb,lg untung,rumah dpt,asb pun dpt pas 25thn..umpame rumah free...klu paham la...

nasiruddin othman said...

You sure x lg kita dpt menikmati duit u after 25years.loan tempoh dekat lg untung.less risks

nasiruddin othman said...

You sure x lg kita dpt menikmati duit u after 25years.loan tempoh dekat lg untung.less risks

bea sz said...

bole x kita stop loan asb ni..contoh kita stat loan ogos 2011..plan nak stop oktober 2013..tq

Naisha said...

Saya amik loan 50k. Tapi kenapa tiap2 bulan bank tolak rm300? Mmg dia tolak lebih ke? Duduk oversea so takdelah nak confirmkan dgn bank. Ada sesiapa boleh tolong explainkan tak?

ROSNAH ZAKARIA said...

As salam,

Ini pendapt sy pulk, sekadar pendapat. Btl cakap semua setiap pelaburan mesti ada komitment dan disiplin tmbh lagi loan kan.mmg bgus sapa yng follow disiplin every month byr and sentiasa positif dalam pelaburan, sbb target kita long term and nk profit btl.

Mmg tk salah klu nak buat loan cuma bergantung kpada individu itu sendiri sama ada ia menguntungkan atau tidak. bergantung kepada matlamat financial masing2 dalam jangka masa panjang.

sama jugak mcm unit trust mmg. cuma kita galakkan ramai orang untuk menyimpan untuk masa depan. setiap orang ada simpanan masing-masing kan, sekurangnya ada saving every month. tak salah klu nak buat loan, tapi kita galakkan lebih untuk buat saving sendiri yang mana membantu untuk kita sendiri itu masa hadapan. tmbah lagi dgn economi skrg, harga barang makin naik, cukup ke simpanan kita atau epf kita masa kita tua atau kita pencen. cuba kita renungkan brapa kita perlukan masa kita pencen nanti, cukup ke dengan harya RM 100,000 atau rm300,000 untuk menampung kita masa kita pencen dan berumur.

Tak salah klu kita na kmembuat loan tapi sekurang-kurang nya kita ada buat saving sama ada guna epf atau guna account 1. sekurangnya membantu utk kita double up kita punya duit sama ada dalam account 1 atau saving monthly.

kuat buat diversifies financial yang mana kita boleh dapat 10 to 12% every year dalam jangka masa panjang.

just for sharing.

tq


Any inquiries, please don't hesitate to call me.



Best Regards,

ROSNAH BINTI ZAKARIA
Agency Supervisor
E mail : rosnahzakaria.pm@gmail.com
Mobile : 019 3647560

Tengku Imran said...

asskm puan rosnah.boleh tolg kirakan tak utk sy?asb loan 100k 20 thn.byr monthly rm606.sy baru nak masuk tahun ke2.sy tak pernah rolling duit utk byr bulanan,just nak tahu je berape sy dpt kalau sy terminated.

bdakcool said...

Saya baru 18 thn, blh tak saya nk buad loan? Saya dh ada duit simpanan sendiri sebanyak sepuluh ribu

Gagak Hitam said...

Sy pown ade melabur kt asb ni..sy amek 50k utk 25 tahun..sy apply pada awal January tahun 2013..tp sy start byr loan pd bulan 2..so kira sy utg lh sbb pd bulan pertama sy xbayar lg..pada sy kita nk melabur ni kena ade disiplin dn jg ade strategi..klu nk men belasah je bek xpyh melabur lh ye..hehehe!!

Gagak Hitam said...

Bdakcool klu dh ade simpanan sendiri sbyk tu bek jan melabur lh nak..tambahkan sja duit yg dh ade tu setiap bln..xpyh lg nk piki byar bln2 kn bank kn..

Gagak Hitam said...

Sepatutnye semasa buat pinjaman kita dh dimaklumkn berapa bnyk yg kita perlu byar setiap bln.. Sy pown ade buat pinjaman ngn rhb 50k jg.. Sy pown byr Rm300 setiap bln termasuk insurans..sprti dlm agreement...len kali. Sblm sing agreement baca dn fahami dlu jan men terjah je...haha!!

muhd faisz said...

apa yg korang buat dengan duit loan uhh , korang beli rumah ke kereta ke apa , knapa x amik duit uhh buat bayar bulan2 , hehehe

Naser Nash said...

Nak tanya,kalau loan + dividen yg kita dpt dah melebihi 200k.contohnya 215k,adakah kiraan dividen nnti ( dividen 7.7 x 200k @ 7.7 x 215k..)

Weekend Gardener said...

kalau lihat cara kira ni. da tahu da sikit sangat untung yg dapat..
71.34% (25 tahun) jadi 1 tahun hanya dapat 2.85% je...

Weekend Gardener said...
This comment has been removed by the author.
ahkiong dulen said...

Nak ambik juge ke x ni..kalau sya buat personal loan 70k than sumbat kat asb ok x..than dividen sye gne utk byar loan personal 2.

shahrol faizal abdullah said...

Ikut 215 lah... confirm dah melalui pengalaman.

shahrol faizal abdullah said...

Ada tak kena kiraan A1 tu. Dari segi peratusan untung berbanding modal A2 lebih untung. Tapi dari segi jumlah akhir pelaburan yang ada sepatutnya A1 lebih untung. Jadi mana yg lebih untung terpulang ikut objektif pelaburan masing masing.

shahrol faizal abdullah said...

Akaun asb tak boleh tapi loan asb boleh ambil dari dua tiga bank dgn syarat tak lebih limit pelaburan yg dibenarkan.

shahrol faizal abdullah said...

Asb tak kena tax

shahrol faizal abdullah said...

Salah. Kalau dah ada dalam tu 250k maka dividen akan dikira dari 250k...itu pengalaman saya.

shahrol faizal abdullah said...

Personal loan biasanya lebih mahal dan susah nak lulus berbanding loan asb.