Saturday, August 21, 2010

Terbaik Dari EasyRHB

Berapa banyak simpanan bulanan anda??? Dimana anda menyimpan??? Berapakah pulangan yang bakal anda terima dari simpanan anda itu???


Segala-galanya bergantung kepada banyaknya simpanan bulanan anda dan dimana ada menyimpan....

Apa yang saya ingin berkongsi disini ialah simpanan aka pelaburan dengan ASB. Anda boleh membuat simpanan setiap bulan dalam gandaan RM10. Bagi yang belum mempunyai akaun ASB bolehlah membuka akaun ASB dimana-mana cawangan ASB atau mana-mana wakil ASB seperti Pos Malaysia Berhad, RHB Bank, Maybank dan CIMB Bank.

Selain dari menyimpan sendiri atau melalui potongan gaji, Bank-Bank wakil kepada ASB menawarkan pinjaman untuk pelaburan dalam ASB (tidak termasuk Pos Malaysia Berhad kerana ia bukan bank).

Apa yang menarik ialah pinjaman ASB melalui EasyRHB anak syarikat kepada RHB Bank. EasyRHB menawarkan pinjaman ASB dengan ansuran bayaran balik yang rendah (bayar intrest sahaja untuk tempuh 5 tahun pertama). Jadual ansuran bayaran balik boleh dilihat disini. Apa manafaat yang bakal diperolihi dari tawaran EasyRHB ini:

  • ansuran bayaran balik yang rendah berbanding dengan bank-bank lain
  • jumlah pinjaman lebih besar walaupun ansuran pinjaman sama/hampir sama jumlahnya dibandingkan dengan ansuran pinjaman dengan bank-bank lain
  • kelulusan serta-merta
  • cawangan diseluruh negara (sila ke cawangan EasyRHB di Giant Supermarket yang berhampiran)
  • tidak memerlukan slip gaji
  • tidak memerlukan penjamin
  • cuma bawa kad pengenalan dan buku akaun ASB; dengan syarat anda bukannya black list dari mana-mana bank
Jika dilihat dari jadual bayaran balik, pembayaran balik sebanyak RM180.05 untuk pinjaman sebanyak RM40K. Mari kita lihat sedikit pengiraan untung/rugi untuk pinjaman sebanyak itu.

PINJAMAN: RM40K
TEMPUH BAYARAN BALIK: 20 TAHUN
BAYARAN BALIK BULANAN: RM180.05/sebulan (untuk 5 tahun pertama)
BAYARAN BALIK BULANAN: RM271.16/sebulan (untuk tahun ke-6 hingga 20)
NOTA: Oleh kerana bayaran balik untuk tahun ke-6 tinggi, anda disarankan untuk batalkan (terminate) pinjaman tersebut ditahun ke-6.

Pembayaran balik setahun: RM180.05 x 12 bulan = RM2160.60
Pulangan: Dividen ASB @ 7% x RM40K = RM2800.00
Keuntungan: RM2800.00 - RM2160.60 = RM639.40
Peratus Keuntungan: 29.59%

Pembayaran balik selama 5 tahun: RM180.05 x 12 bulan x 5 tahun = RM10,803
Pulangan: Dividen ASB @ 7% x RM40K x 5 tahun = RM14,000
Keuntungan: RM14,000 - RM10,803 = RM3197
Peratus Keuntungan: 29.59%

Bagaimana jika anda menyimpan @ melabur sendiri dengan RM180 sebulan:

TEMPUH SETAHUN:
- jumlah simpanan setahun RM180 x 12 bulan = RM2160
- pulangan dividen @ 7% = RM2241.90 - RM2160 = RM81.90
- peratus keuntungan 3.79%

TEMPUH 5 TAHUN:
- jumlah simpanan 5 tahun RM180 x 12 bulan x 5 tahun = RM10,800
- pulangan dividen 5 tahun @ 7%pa = RM12,892.58 - RM10,800 = RM2092.58
- peratus keuntungan: 19.37%

Anda tentukan sendiri dimana dan bagaimana anda menyimpan @ melabur.

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK
UNTUK SEMUA PENGUNJUNG BLOG INI

22 comments:

Chella said...

Salam, jika nk terminate EasyRhB after 5 years, ada apa2 fee ke yg akan dikenakan? Tengkiu

cdanhash said...

w/salam... exit fee sebanyak 3% dikenakan jika terminate kurang dari 3 tahun

tiada apa2 fee dikenakan jika terminate selepas 3 tahun

walau bagaimana pun disarankan utk terminate pada awal tahun ke-6 kerana monthly inst utk tahun ke-6 keatas dan tinggi aka tidak menguntungkan jika diteruskan....

xbgsx7 said...

Salam.. Sy berminat nk apply loan Easy ASB (50k) n pada awal thn ke-6. Cuma ada beberapa kemusykilan di sini.
1. Berapakah jumlah sebenar perlu saya bayar setiap bulan?
(Termasuk insurans n apa2 hidden charge jika ada)
2.Berdasarkan jadual pihak bank, RM225.07 selama 5 thn pertama merupakan bayaran interest. Adakah jumlah sebenar yg ptut dibayar ialah RM338.82?
- Saya risau apabila saya mahu terminate loan pada awal tahun ke-6, sy akan diminta membayar *RM113.75x60= RM6825.
* RM338.82 - RM225.07

Berikut adalah planning saya :-

PINJAMAN: RM50K
TEMPOH BAYARAN BALIK: 20 TAHUN
BAYARAN BALIK BULANAN:
Pembayaran balik selama 5 tahun: RM225.07 x 12 bulan x 5 tahun = RM13,504.20
Pulangan: Dividen ASB @ 7% x RM50K x 5 tahun = RM17,500
Keuntungan: RM17,500 - RM13,505 = RM3995.

- Betulkah cara pengiraan saya?

*Kiraan berdasarkan semua dividen dikeluarkan setiap tahun.

Tolong beri pandangan loan ASB manakah paling sesuai untuk saya.

p/s:- Ini merupakan 1st time saya ingin melabur dlm ASB. TQ

cdanhash said...

Loan rm50k, tempuh bayaran balik 20 thn, ansuran bulanan rm225.07 utk 5 thn pertama (interest sahaja)

Ansuran bulanan tak termasuk insuren, insuren bergantung kpd umur pemohon... mungkin dlm linkungan rm15 dan total rm240 sebulan... ini sekadar anggaran, sila dapatkan jumlah yg tepat dari EasyRHB berdekatan...

Jika loan diteruskan, bermula tahun ke-6, bayaran bulanan rm338.82... mengapa bayar lebih, sbb itu disarankan terminate loan ditahun ke-6

Pengiraan dividen tu dah betul...
RM17,500 utk tempuh 5 tahun, jika dikeluarkan/diguna...

Jika dividen tidak digunakan, dibiarkan dlm buku ASB, ia akan berjumlah RM20,127

Tuan juga boleh buat loan ke-2 ditahun ke-2 menjadikan jumlah loan rm100k... bayar loan 1 dgn dividen, loan 2 dgn wang sendiri...

Qalbu said...

Oleh kerana bayaran balik untuk tahun ke-6 tinggi, anda disarankan untuk batalkan (terminate) pinjaman tersebut ditahun ke-6.

salam,
batalkan maksudnya macam mana? saya baru nak cuba2, baru mula kerja, x berapa paham. Minta maaf.

cdanhash said...

batalkan kontrak pinjaman - pihak bank akan menjual sijil ASB yg dicagarkan itu, peminjam x perlu membayar ansuran pinjaman lagi...

aza said...

Tumpang tanya. Berapa minimum gaji utk pinjaman sebanyak 40k tu?

aza said...

Tumpang tanya. Berapa minimum gaji utk pinjaman sebanyak 40k tu?

Diana Zulkifli said...

Saya dah setahun wat asb loan ni.kalau nak terminate skrg boleh ke

Diana Zulkifli said...

Saya dah setahun wat asb loan ni.kalau nak terminate skrg boleh ke

Mohammad Faizal Hassan said...

Thanks for the info. Kalau berdasarkan perkiraan di atas, saya fikir lebih baik kumpul duit sendiri dan melabur ke ASB daripada buat loan. Sebab kalau kita guna loan utk melabur, kita akan dapat profit RM3197 (5 tahun). Kalau simpan duit sendiri tanpa buat loan pula, kita akan dapat RM2092.58 (5 tahun). So beza keuntungan kedua-dua kaedah simpanan tu hanyalah RM 1103.42. Tak banyak beza pun. Kan? That's why saya rasa melabur dgn simpanan sendiri is better daripada loan. Risiko pun takda. Plus, bebas dari belenggu hutang (itu ini). Tapi kalau dah mampu dan sanggup buat loan, why not? Just my 1 cent opinion. Hee.

Angela Davids said...

TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MEMOHON SEKARANG)

Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Christiana Anderson Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
b) Perniagaan Mula-up dan pendidikan.
c) penyatuan hutang.
d) Pinjaman Wang Hard.

Walau bagaimanapun, kaedah kami yang kemungkinan untuk menandakan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga jangka masa yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: angeladavidsloan@gmail.com

Glory Chilly said...

Adakah anda berfikir untuk mendapatkan bantuan kewangan, Adakah anda serius memerlukan pinjaman segera, Adakah anda berfikir untuk memulakan perniagaan anda sendiri, anda berada dalam hutang, ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda kerana kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, dan korporat pinjaman, dan semua jenis pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2%, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahawa mereka akan mendapat semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyuman di wajah mereka.
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami sekarang melalui e-mel {} gloryloanfirm@gmail.com

Maklumat peminjam:

Nama Penuh: _______________
Negara: __________________
Seks: ______________________
Umur: ______________________
Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
Tempoh pinjaman: ____________
Tujuan pinjaman: _____________
Nombor Telefon Bimbit: ________

Puan Glory

Mark Anderson said...

Hello, saya Encik, Mark pemberi pinjaman pinjaman peribadi
dan disahkan yang memberikan peluang seumur hidup untuk mencari
pinjaman. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang
atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda?
Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah
anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? kerana kita
berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda sesuatu
masa lalu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu
memerlukan bantuan kewangan, wang untuk membayar bil, hutang, atau
untuk melabur di rumah pada 2%. Saya ingin menggunakan media ini
untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan perniagaan
dipercayai dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman kepada
anda di mana-mana bahagian dunia dan dalam mana-mana mata wang
Walaupun sehingga $ 7000000 USD ..
Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: markander121@gmail.com

  
Yang ikhlas,
Mark Pelaburan Pinjaman

Glory Chilly said...

Hello Dear, Permohonan Pinjaman Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman @ 2%? Jika ya,? email kami sekarang untuk maklumat lanjut mengenai pinjaman yang anda perlukan sebagai pinjaman. Sekarang sila hubungi kami di: gloryloanfirm@gmail.com bersama-sama dengan maklumat di bawah. Tawaran kami sebanyak $ 3,000.00 kepada $ 20,000.000.00 juga memohon maklumat lanjut {Lengkapkan borang di bawah pinjaman} Nama anda: =========== NEGARA: =========== NEGERI =========== ALAMAT: =========== GENRE: =========== Jumlah yang diperlukan: ========== = TEMPOH: =========== NOMBOR TELEFON: =========== ============= nama Puan Anita Hubungi kami di e Ini -mel: gloryloanfirm@mail.com Salam
Akaun yang lebih baik bagi syarikat-syarikat yang sah.
Balas

Emmanuela Ramlee said...

Hello, nama saya Emmanuela Ramlee, mangsa penipuan di tangan peminjam palsu, saya telah penipuan semua 90,000MYR paling kerana saya memerlukan modal yang besar 400,000MYR ribu, saya hampir mati, saya tidak mempunyai tempat untuk pergi, perniagaan saya musnah dalam proses saya kehilangan anak saya .. Saya tidak boleh berdiri perkara ini berlaku lagi. pada bulan Disember 2014, saya bertemu dengan seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada seorang ibu yang baik Puan Susan yang akhirnya membantu saya mendapatkan pinjaman dalam syarikat itu, ibu yang baik saya mahu menggunakan peluang ini untuk mengucapkan terima kasih, Semoga Allah terus memberkati anda, saya juga suka untuk menggunakan peluang ini untuk memberi nasihat kepada rakyat Malaysia, yang terdapat banyak penipuan di luar sana, jika anda memerlukan pinjaman dan pinjaman yang dijamin tidak luntur sahaja mendaftar melalui Puan Susan melalui e-mel: michelsusan561@gmail.com. anda boleh menghubungi saya melalui e-mel ini; emmanuelaramlee@gmail.com jika anda mempunyai sebarang keraguan. sila dia adalah satu-satunya orang yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai.
Terima kasih.

joyce roland said...

Adakah anda memerlukan 100% Loan? Saya boleh memenuhi keperluan kewangan anda dengan masalah kurang pulangan itulah sebabnya kita membiayai anda untuk hanya 2%. apa sahaja yang anda keadaan, yang bekerja sendiri, pesara, mempunyai kedudukan kredit yang miskin, kami boleh membantu. Pembayaran yang fleksibel lebih 3-20 years.Contact kami di: joycerolandloancompany@gmail.com

Diana White said...

Kami bersertifikat Lender Pinjaman swasta yang berbasis di negara bersatu, kami menawarkan pinjaman aman dan tidak aman untuk individu, perusahaan dan bodies.We perusahaan juga menawarkan semua jenis pinjaman.
Hubungi kami hari ini melalui e-mail
dianawhiteloanfirm@gmail.com

Equity Capital Loans said...

PERLU PINJAMAN A? * Selamat dan selamat. * Kelulusan Fast
* Kadar faedah yang rendah sebanyak 2% * Tunai dalam Kurang daripada 72 jam
* Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
* Tunai dalam Kurang daripada 72 jam
PERMINTAAN UNTUK PINJAMAN
================================
Nama: ......... nama Kedua: .........
Alamat: .................
Negara: ...................
Umur: ....... Seks: ..........
Nombor telefon : ..............
Status: .................
Pekerjaan: ....... Post: ....
Pendapatan bulanan : ............
Jumlah Pinjaman: .............
pinjaman Tujuan: ...............
Jangka masa: ....................
Pernahkah anda memohon pinjaman sebelum: .....
Adakah anda memahami bahasa Inggeris: ..........
sila mengisi dan menghantar borang ini kepada:
E-mel: homeofequity@gmail.com
http://www.equitycapital5.webnode.com
MEMOHON DENGAN KAMI SEKARANG

Matilda Blake said...

Sejak tahun 2005, MATILDA BLAKE LOAN FIRM telah menyediakan pinjaman perkhidmatan penuh kepada individu, perniagaan, organisasi, keluarga dan pekerja di seluruh Amerika dan Afrika dan kini kami membuka pegawai proksi di Asia.
Hari ini, dengan $ 6.0 bilion dalam aset dan lebih 50 lokasi pinjaman, kita cukup besar untuk memenuhi keperluan pinjaman pelanggan kami, tetapi cukup kecil untuk berkhidmat kepada mereka dengan baik. Matilda Blake Pinjaman Firm ialah lembaran imbangan yang kukuh, akar masyarakat dalam dan komitmen yang berkekalan dan perhubungan yang bermakna adalah asas untuk pencapaian rekod panjang dan kejayaan.
Kami menawarkan Pinjaman ini dengan kadar faedah yang sangat munasabah 5-7% bergantung kepada jenis pinjaman yang diminta comparied kepada bank-bank 15-25%. Jika berminat anda boleh menghubungi kami secara langsung melalui e-mel Firma itu; matildablakeloanfirm@gmail.com atau membuat panggilan melalui +14158892524.

Leonardo Sanchez said...

Adakah anda memerlukan pinjaman? Anda mahu menjadi kewangan yang stabil? Atau anda ingin mengembangkan perniagaan anda? Kami menawarkan pinjaman perusahaan, pinjaman kereta, pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi dan pinjaman Krismas? kami memberi pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2% keselesaan berpanjangan, yang boleh dirunding. Tawaran ini adalah terbuka kepada semua, sila hubungi kami melalui e-mel kami di talian (sanchezloanfirm@gmail.com)

Risna Susanti said...

Jangan gunakan semua ini Lender Money Swasta here.They terletak di, Ghana, Turki, Perancis dan Israel Nama saya Risna Susanti, saya sedang warganegara Malaysia. Adakah anda telah mencari pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi atau perniagaan segera? Hubungi Puan Joyce dia membantu saya dengan pinjaman sebanyak $ 800,000 beberapa hari lalu selepas telah scammed daripada $ 12.000 dari seorang wanita yang mendakwa dirinya sebagai pemberi pinjaman pinjaman tetapi saya mengucapkan terima kasih kepada Tuhan hari ini bahawa saya mendapat pinjaman saya bernilai $ 800.000.Feel hubungi syarikat untuk service.This kewangan tulen adalah alamat mereka sebenar e-mel: joycerolandloancompany@gmail.com »} untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda atau anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya untuk mendapatkan panduan lanjut dan nasihat mengenai bagaimana untuk memohon pinjaman dari Puan Joyce dalam risnasusanti247@gmail.com. Dan sekali lagi syukur kepada JOYCE ROLAND kerana memberi pinjaman sebanyak $ 800,000