Tuesday, May 4, 2010

Overdraft - Minima

Anda mempunyai wang simpanan sebanyak RM11K/RM12K. Dengan wang sebanyak ini sudah mencukupi untuk mendapatkan OD (Overdraft). Catatan saya sebelum ini adalah salah satu cara bagaimana mendapatkan RM11K/RM12K dengan cepat.

Bagaimana proses untuk mendapatkan fasiliti OD. Sayugia dimaklumkan bahawa OD bukan skim cepat kaya....... OD adalah tools yang membolehkan simpanan/pelaburan anda bertambah dengan lebih cepat.

Dimana anda hendak membuka akaun OD. Anda boleh memilih samada dengan Maybank, RHBank atau CIMBank. Margin pinjaman (margin of finance) dan kadar faedah (intrest rate) yang berbeza-beza bagi ketiga-tiga bank tersebut.

Bank || MOF || Intrest
Maybank || 95% || BLR-0%
RHBank || 95% || BLR-1%
CIMBank || 90% || BLR-1.65%

BLR ialah kadar faedah yang dikeluarkan oleh BNM. BLR sekarang ialah 5.8%pa (Mei 2010). Ini bermakna kadar faedah OD bagi bank-bank tersebut seperti dibawah:

Maybank - 5.8%-0% = 5.8%pa
RHBank - 5.8%-1% = 4.8%pa
CIMBank - 5.8%-1.65% = 4.15%pa

Sijil ASB adalah sebagai cagaran kepada jumlah pinjaman (melalui OD). Minima jumlah pinjaman oleh bank ialah sebanyak RM10K. Dengan margin pinjaman 95%, cagaran yang diperlukan ialah sebanyak RM11K, untuk margin pinjaman 90% memerlukan cagaran RM12K. Terpulang kepada anda samada memilih margin pinjaman yang tinggi (95%) dengan kadar faedah yang tinggi (BLR-0% atau BLR-1%); atau margin pinjaman yang rendah (90%) dengan kadar faedah yang rendah (BLR-1.65%)

Apa perlu and buat dengan sejumlah wang seperti diatas:

1. Wang sebanyak RM11K/RM12K dimasukkan dalam ASB, atau sudah berada dalam akaun ASB

2. Bawa buku akaun ASB ke cawangan PNB yang berhampiran untuk urusan penukaran bentuk dari buku kepada sijil ASB

3. Ambil nombor giliran, isi borang penukaran bentuk.... apabila nombor giliran anda dipanggil, sila kekaunter berkenaan > proses ini hanya beberapa minit sahaja. Bayaran sebanyak RM10 dikenakan keatas satu sijil. Buku pelaburan berserta sijil ASB akan diserahkan kepada anda. Nilai sijil ASB anda RM11K/RM12K (jumlah ini adalah sama dengan jumlah yang anda tuliskan dalam borang penukaran bentuk). Jumlah didalam buku ASB anda akan berkurangan sama dengan sijil ASB

4. Bawa sijil ASB, buku ASB dan kad pengenalan ke bank pilihan anda untuk memohon fasiliti OD /ASB. Sebelum itu sila sediakan fotokopi ketiga-tiga diatas (sijil, buku, K/P). Anda diminta mengisi borang permohonan. Bank akan mengambil fotokopi diatas. Permohonan selesai. Tunggu 1 ke 2 minggu untuk kelulusan.

5. Jika lulus, anda akan dihubungi oleh bank. Sila bawa sijil ASB (asal) untuk diserahkan kepada bank. Sijil ASB ini akan diendose oleh PNB sebagai cagaran. Bayaran mengendose sebanyak RM100. Anda diminta membuka akaun semasa (currence akaun), bayarannya bergantung kepada bank. Anda akan mendapat akaun semasa, buku cek dan ATM kad.

6. Tunggu 3 ke 4 minggu sehingga wang masuk ke akaun OD anda. Setelah wang masuk ke akaun OD.... bermulalah era berOD....

Selamat berOD....

5 comments:

azhar said...

boloeh saya tahu bayaran OD ni dibayar secara ansuran bulanan ke?

zepp said...

Salam.byran od ni tk kisah brp pn..interest di potong ikut jumlah penggunaan kita...seeloknya..dpt duit je, semua duit masuk kan dlm od..dan guna dr od utk byran2 dan perbelanjaan..od hnya kenakan minimum interest..rendah lg...tp. skrg dh payah nk buat od ni..mcm2 bank nk...

Unknown said...

TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MEMOHON SEKARANG)

Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Christiana Anderson Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
b) Perniagaan Mula-up dan pendidikan.
c) penyatuan hutang.
d) Pinjaman Wang Hard.

Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga jangka masa yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: angeladavidsloan@gmail.com

Unknown said...

Berapa peratus minimum jumlah wang yg perlu sentiasa ada dlm akaun od?

Augusta Ibramhim said...


Halo,
Mencari pinjaman? Anda adalah tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Global Finance Limited memberikan pinjaman kepada perusahaan dan perorangan dengan tingkat bunga rendah dan terjangkau 2%. kepada semua staf atau orang, silakan hubungi kami untuk bantuan keuangan yang mendesak atau membuat stres, kami bangga dengan komitmen kami kepada pelanggan kami; Harus diakui, pinjaman pribadi, pinjaman mobil, pinjaman bisnis / investasi, pinjaman jangka pendek untuk mulai berpikir tentang mendapatkan pinjaman? Apakah Anda benar-benar membutuhkan pinjaman darurat untuk memulai bisnis Anda sendiri? Apakah Anda berutang padaku Ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda, kami menyediakan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis dan perusahaan dan semua jenis pinjaman, Anda dapat menghubungi Mrs. Augusta Ibramhim dan cukup untuk masuk dengan Mrs. Augusta Ibramhim melalui email: augustaibramhim11 @ gmail .com Anda juga dapat menghubungi saya melalui email ini: juliasimon460@gmail.com. jika Anda memiliki keraguan. tolong, dia satu-satunya yang bisa dipercaya dan bisa dipercaya.
Terima kasih.

E-mail: augustaibramhim11@gmail.com


(APLIKASI DATA HUTANG)

Nama depan............................
Nama tengah:.................
Nama Belakang: ....................... Alamat: .... .................. ..
Kota:...........................
Negara:........................
Kode Pos:.....................
Negara:........................
Telepon selular:.....................
Telepon rumah:.....................
Alamat saat ini:..........


(INFORMASI PRIBADI)

Status pernikahan:....................
Tanggal: .................................. Umur: ......... Jenis Kelamin:. .......
Pendapatan bulanan: .........
Pendapatan tahunan: ........
Jenis pinjaman: .......

(INFORMASI KETENAGAKERJAAN)

Pendudukan:..................
Nama Perusahaan :..............
Alamat bisnis: .............
Telepon kantor: ...........
Posisi / Judul: ................

(INFORMASI PINJAMAN)

Tujuan Pinjaman: ..............
Jumlah pinjaman: ................
Durasi Pinjaman: ..............

Pinjaman kami diasuransikan dengan baik untuk keamanan maksimum adalah prioritas kami, tujuan utama kami adalah membantu Anda mendapatkan layanan yang layak Anda dapatkan, program kami adalah cara tercepat untuk mendapatkan apa yang Anda butuhkan dalam sekejap. Kurangi pembayaran Anda untuk mengurangi pengeluaran bulanan Anda. Dapatkan fleksibilitas yang dapat Anda gunakan untuk tujuan apa pun mulai dari liburan, pendidikan, hingga pembelian unik. Pelamar yang tertarik harus menghubungi kami melalui email:
Ny. Augusta Ibramhim GCF
Website.http perusahaan: //www.limitedfinanc.com.
Nomor WhatsApp: +2348130443427
Alamat email: augustaibramhim11@gmail.com

Terima kasih,